![]()
Saviti delikatesai
Argano aliejus
Argano aliejus išgaunamas iš endeminio argano medžio (Argania spinosa) riešutų branduolių. Šis reliktinis medis, išlikęs nuo terciaro eros, yra puikiai prisitaikęs prie sauso šiaurės vakarų Maroko klimato. Šios šeimos rūšys kadaise augo visoje Šiaurės Afrikoje, o dabar yra saugomos UNESCO. Arganerie biosferos rezervatas užima Afrikoje, o dabar yra saugomos UNESCO. Arganerie biosferos rezervatas užima per 2,5 mln. ha plotą (nuo Atlanto kalnų iki vandenyno). Argano aliejus lieka vienu rečiausių aliejų pasaulyje dėl mažo ir labai specifinio paplitimo arealo.
Apie argano medį pirmasis pranešė tyrinėtojas Leo Africanus 1510 m. Į Amsterdamą atvežtą augalą, nuo 1711 m. Badmintone augino ponia Beaufort. Tačiau dar prieš šimtmečius berberai rinko ožkų, kurios karstosi po argano medžius, nesuvirškintus argano riešutus. Tada jų branduoliai būdavo sugrūdami ir spaudžiamas aliejus, kurį naudodavo maisto ruošimui ir kosmetikai. Aliejus buvo pardavinėjamas iki atvykstant finikiečiams, tačiau pamažu argano medžiai ėmė nykti. Nors ir gyvena iki 200 m., tačiau jie buvo žalojami gausėjančių ožkų, kurių vietiniai vis daugiau augino dėl vilnos.
Dabar Tiouto kooperatyve berberų moterys sėdi ant žemės, tarp jų kelių grubūs stačiakampiai akmenys, ant kurių riešutai skaldomi apvaliais akmenimis. Kiekvienas riešutas turi 1-3 branduolius, panašius į migdolus. Branduoliai nežymiai pakaitinami, kas suteikia specifinį skonį. Vieno litro aliejaus paruošimas trunka kelias dienas ir jam sunaudojama apie 32 kg vaisių maždaug metinis vieno medžio derlius. Pasklido tikėjimas, kad jis padeda nuo senėjimo.
Tiouto kooperatyvas per metus pagamina apie 5 tūkst. 250 ml talpos maistui tinkamo aliejaus. Toks butelis parduodamas maždaug po 30 dolerių. Jo galima įsigyti tiek pačiame kooperatyve, tiek artimame Agadiro mieste.
Plečiantis aliejaus pardavimams, aliejaus spaudimui panaudojami mechaniniai presai. Šiuo atveju nereikia tyrės maišyti su vandeniu. Išeiga yra apie 43%; litras aliejaus išspaudžiamas tik per valandą.
Pramoniniais ir tyrimo tikslais aliejus gali būti išgaunamas iš branduolių panaudojant bet kokį lakų lipofilinį tirpiklį. Šiam išgaravus ir po vieno-dviejų išgavimo ciklų, pasiekiama 50-55% išeiga. Tačiau šio gamybos būdo metu aliejus įgauna nepageidaujamas savybes, todėl išimtinai tenaudojamas kosmetikos reikmėms.
Argano aliejuje labai gausu natūralaus tokoferolio (vitamino E), nemažai fenolio ir fenolio rūgšties, karotino, skvaleno, pagrindinių sočiųjų rūgščių. Ir, priklausomai nuo išgavimo būdo, jis mažiau oksiduojasi nei alyvų aliejus.
Argano aliejus naudojamas duonai pamirkyti, kuskusui, salotoms ir pan. Tradicinio spaudimo išspaudos yra šokolado spalvos tyrė, vadinama amlou, kuri pasaldinama ir pateikiama per pusryčius kaip užtepas duonai. Jos skonis panašus į žemės riešutų tepamąjį kremą.
Nekaitintas aliejus liaudyje naudojamas odos ligų gydymui ir rado panaudojimą kosmetikos pramonėje.
![]()
Visas argano aliejus gaminamas moterų kooperatyvo, kuris dalijasi pelnu su vietos berberų moterimis ir panaudojamas jų sveikatos apsaugai bei švietimui.
Literatūra:
- Rachida Nouaim. L'arganier au Maroc: entre mythes et realites, 2005
Silkė ir kita...
Saviti delikatesai
Viskas iš obuolių
Delikatesai: Balutas
Po truputį apie skonį...
Naujiena: Baobabo vaisiai
Iš mėlynių ir girtuoklių
Man pietums trejetą gyvačių!
Imbieras - virtuvėje ir vaistams
Dojo Tofu pragaras žuveliokams
Soma, gėrimas iš musmirės?
Dilgėlė švelni kaip šilkas...
E-bylos: ko nepasako mistiniai E-kodai?
Kaip maisto išvaizda ir kvapas atsiliepia jo skoniui?
Apie sėlenas ir karštą arbatą
Daugiau įvairių prieskoninių daržovių
Žarnyno bakterijų perspektyva
Alavijai - dekoratyvus vaistas
Kai reikia laisvinamųjų
Patiekalai iš žuvies
Pienas už ir prieš
Placebas: kas tai?
Miškinis skudutis
Manos beieškant
Vėžių paradas
Vartiklis